Boekhoudsoftware-vergelijken.nl Vind en vergelijk de beste bedrijfssoftware Klantbeoordeling: 9.1/10

Boekhouder, boekhoudprogramma of beide?

Kies je voor een boekhouder of ga je de administratie zelf doen? Je zult niet de eerste zijn met deze vraag. Maar voordat je een beslissing neemt, weeg eerst eens de voor- en nadelen af en bekijk wat de beste optie is voor je bedrijf. Zelf doen of toch je boekhouding (deels) uitbesteden?

De administratie bijhouden voor je bedrijf is verplicht vastgelegd in de wet. Het is dus niet de vraag of je de administratie gaat bijhouden, maar hoe je dit gaat doen. Ga je daar een boekhouder, accountant of belastingadviseur voor inschakelen? Of ga je zelf de administratie bijhouden op papier, in Excel of in een boekhoudprogramma?

Waarom een goede administratie?

De administratie omvat alle gegevens over jouw bedrijf die je of op papier of elektronisch vastlegt. Ook vormt dit de basis voor de belastingaangiften. Je kan flinke boetes verwachten als de administratie niet volledig is, niet te controleren is of als je alle gegevens niet lang genoeg hebt bewaard. Voor het bewaren van gegevens geldt namelijk een bewaarplicht van zeven jaar. Daarnaast is een goed georganiseerde administratie ook gewoon erg handig; het geeft een overzicht van je inkomsten, uitgaven, winst en vertelt je hoe de zaken ervoor staan. Mochten de zaken wat minder gaan of vindt er een onverwachte gebeurtenis plaats, dan kun je op tijd ingrijpen.

Wat moet er in je administratie staan?

Of je nou zelf de administratie bijhoudt of dit uitbesteed aan een boekhouder, het is belangrijk de volgende zaken los van elkaar te bewaren. Doe dit bijvoorbeeld in mappen of zet alles digitaal.

  • Verkoopfacturen (debit)
  • Inkoopfacturen (credit)
  • Bankafschriften
  • Losse aankoopbonnen
  • Rittenadministratie en andere reiskosten
  • Urenregistratie
  • Personeelsadministratie (i.v.t.)
  • Belastingaanslagen
  • Offertes, contracten en overeenkomsten

Boekhouding zelf doen of uitbesteden?

Natuurlijk is het fijn om zelf het overzicht van je administratie in handen te hebben. Zo kun je als ondernemer op tijd inspringen bij nieuwe ontwikkelingen en ingrijpen mocht er iets mis gaan. Welke optie je moet kiezen, ligt vooral aan de grote van je bedrijf. Heb je maar een paar uitgaande of inkomende facturen per maand, dan kun je dat wellicht prima zelf verwerken en ordenen. Maar heb je een groter bedrijf, werknemers in dienst, veel inkopen en verschillende klanten, dan wordt de administratie wel wat ingewikkelder. Ben je het overzicht kwijt of vind je het wel zo makkelijk dat iemand anders voor jou de administratie doet, schakel dan een boekhouder in. Deze kan je dan tevens voorzien van advies op het gebied van bijvoorbeeld subsidies en belastingvoordelen. Op die manier hou je tijd over die je aan andere zaken binnen je bedrijf kan besteden.

Wanneer een boekhouder inschakelen?

Heb je geen zin of geen kennis van het doen van de administratie? Of wil je je tijd volledig kunnen besteden aan je bedrijf? Schakel een boekhouder in. Als je een boekhouder in de arm neemt, neem dan één in de arm die je via iemand kent of aanbevolen krijgt. Er is dan vaak sneller sprake van een goede werkrelatie. Vervolgens kun je je mappen met bewaarde zaken zo aanleveren bij je boekhouder. Heb jij zaken goed uitgezocht en netjes geordend dan is een boekhouder wellicht sneller klaar met de administratie dan wanneer je een chaotische stapel papieren aanlevert. Kortom, dit scheelt uiteindelijk vaak in de kosten. Je kunt kiezen voor een boekhouder, maar ook voor een accountant. Ben je een starter, dan is het wellicht handig om voor een boekhouder te kiezen, omdat de kosten voor een accountant hoger liggen. Het ligt natuurlijk ook aan het feit of je de hele administratie uitbesteed of een deel.

Wanneer een boekhoudprogramma kiezen?

Zie je het niet zitten om de gehele boekhouding uit handen te geven, en voldoet een Excel boekhouding niet meer aan de eisen, dan kan een boekhoudprogramma de oplossing zijn. Je hoeft hierbij niet te denken aan hele hoge aanschafkosten. Er zijn genoeg boekhoudprogramma's voor relatief goede prijzen. Voor een paar tientjes per maand heb je een goed boekhoudprogramma. Sommige basispakketten zijn zelfs gratis. Met veel gratis boekhoudprogramma's kom je een heel eind als klein bedrijf of zzp'er. Wanneer je bedrijf groeit en je meer functies nodig hebt, kun je alsnog voor een betaalde of duurdere versie kiezen.

Boekhouder en boekhoudprogramma

Je kunt natuurlijk ook voor een boekhoudprogramma kiezen en daarnaast nog een boekhouder inschakelen. Je kan de boekhouder dan laten meekijken in je boekhoudprogramma. Je kan dan eenvoudig vragen om feedback of advies. Bijvoorbeeld hoe je bepaalde zaken moet boeken maar op welke belastingvoordelen je aanspraak kunt maken. Je profiteert dan dus van beide werelden.

Je kiest hier bijvoorbeeld voor als je op de lange termijn zelf je boekhoudprogramma wilt onderhouden, maar je in het begin nog niet helemaal vertrouwd bent met het systeem of onvoldoende boekhoudkennis hebt. Op deze manier bespaar je geld door het (belasting)advies van de boekhouder en hou je zelf overzicht over je boekhouding. Kortom, je profiteert van het beste van beide werelden. Let daarbij wel op dat je ook echt iets aan het advies van je boekhouder hebt, zodat deze zichzelf terug verdient. Na verloop van tijd kun je altijd nog besluiten om de boekhouding helemaal zelf te doen. Of wellicht dat je bedrijf dan zo is gegroeid dat je een acccountant nodig hebt.

Populaire software

Rating:
Reviews: te weinig reviews
Boekhouden
Rating:
Reviews: 434
Boekhouden
Rating:
Reviews: 5
Boekhouden
Anne Hoekman - Online marketeer
Geschreven door:
Anne Hoekman
Online marketeer

Anne is online marketeer bij Appwiki. Ze zorgt ervoor dat onze websites van de juiste informatie zijn voorzien en up to date zijn. Naast haar werk studeert Anne communicatie- en informatiewetenschappen aan de Rijksuniversiteit Groningen. Verder is ze gek op sporten en reizen. Heb je vragen? Stuur dan een mailtje naar anne@appwiki.nl!

Anne Hoekman - Online marketeer
Anne Hoekman
Online marketeer

Leestijd 5 minuten

Up-to-date blijven?

Ontvang onze nieuwsbrief en blijf altijd op de hoogte van de nieuwste business apps!

  • Uitschrijven voor de nieuwsbrief is altijd weer mogelijk.

Verder lezen


jaarafsluiting-tips-experts.png

De beste jaarafsluiting tips van 4 boekhouding experts

De beste tips voor een goede jaarafsluiting van je boekhouding. Vier experts aan het woord, die jou op...

Iris Kluin - Online marketeer
Iris Kluin
Online marketeer
boekhouden_tijdbesparen(1).png

Hoe je van je boekhouding een genietmoment kunt maken

Tijd is geld en dat geldt zeker voor jou als ondernemer. Tijd is kostbaar en je kunt jouw tijd maar één...

Anne Hoekman - Online marketeer
Anne Hoekman
Online marketeer
boekhoudsoftware-selectie.png

Hoe kies ik in 7 stappen de boekhoudsoftware die bij me past?

Welke boekhoudsoftware past het best bij mij? Een stappenplan Of je nou net bent begonnen of al jaren...

Steven Houkes - Webredacteur
Steven Houkes
Webredacteur
Products