Boekhoudsoftware-vergelijken.nl Vind en vergelijk de beste bedrijfssoftware Klantbeoordeling: 9.1/10
boekhouding-excel-template.png

Een gratis template voor je Excel boekhouding 

​Het opzetten van een Excel boekhouding is een vorm van gratis boekhoudprogramma, waarbij je veel leert over het boekhouden zelf. Hieronder vind je een gratis boekhouding template en meer informatie over de mogelijkheden en de voor- en nadelen van een Excel, het gratis boekhoudprogramma voor thuis. Wanneer je enige tijd en energie wilt steken in het zelf leren boekhouden, is het werken met het gratis boekhoudprogramma Excel een goede eerste stap. Je boekhouding opzetten in Excel heeft zijn voor- en nadelen. Als je al enige tijd een bedrijf hebt, is het verstandig om te werken met een boekhouder of accountant en/of een online boekhoudprogramma, omdat administratie Excel dan omslachtig wordt en je veel efficiënter kunt boekhouden. 

Gratis boekhouding template downloaden

  • Je ontvangt 2 keer per maand de Appwiki nieuwsbrief met handige tips op het gebied van bedrijfssoftware. Het e-mailadres wordt niet aan derden verstrekt.

Voor wie is het boekhouden in Excel geschikt?

Een ZZP-er, kleine zelfstandige of startende ondernemer heeft doorgaans in het begin nog geen behoefte aan uitgebreide boekhoudsoftware. Zeker bij het opzetten van je onderneming weet je niet direct hoe je boekhouding er uit zal gaan zien. Laat staan dat je het boekhouden direct onder de knie hebt. Maar alles valt te leren! Het zelf leren boekhouden, met daarbij het gebruik van Excel, is een prima manier om te beginnen met je boekhouding. Wanneer je je boekhouding zelf bijhoudt, weet je altijd wat er speelt. En met een beperkt aantal transacties houd je ook in MS Excel nog prima zicht op je financiële gezondheid. Ook de belastingdienst accepteert dit, mits je voldoet aan de eisen van een goede administratie

Gratis boekhoudprogramma voor thuis

Wil je de boekhouding van thuis netjes op orde hebben? Ook dan is het gratis boekhoudprogramma Excel een uitstekende hulp. Hierboven vind je het gratis boekhouding template. Dit template helpt je opweg naar een gestructureerde boekhouding voor thuis. Zo heb je alle in- en uitgaande geldstromen netjes en overzichtelijk in een bestand staan. Dit zorgt voor structuur en orde. Bovendien heb je met dit gratis boekhoudprogramma voor thuis de controle in eigen handen en kun je het indelen zoals jij zelf wilt en prettig vindt. 

Voordelen van een gratis boekhoudprogramma Excel

Het Excel boekhoudprogramma is al op de PC aanwezigJe boekhouding bijhouden in het gratis boekhoudprogramma Excel

Een office-pakket is voor iedere ondernemer onmisbaar. De kans is dan ook groot dat je reeds een office-pakket op je PC hebt geïnstalleerd. In elk office-pakket zit wel een spreadsheet programma. In de pakketten van Microsoft is dat bijvoorbeeld Excel. Je kunt Excel dus zien als een gratis boekhoudprogramma voor thuis en kantoor. Heb je geen gratis Excel boekhoudprogramma? Kies dan bijvoorbeeld voor een open-source pakket als Open Office en werk met Calc (gratis). Daarnaast kun je er ook voor kiezen gebruik te maken van online Excel varianten, zoals die in Google Docs of Microsoft 365. Binnen elk van deze producten is het mogelijk te beginnen met een boekhouding.

Gratis of lage aanschafkosten 

Wanneer je al beschikt over een office-pakket of een Excel variant, kun je met relatief weinig of geen kosten beginnen met het opzetten van je boekhouding. Een office-pakket zul je meestal toch nodig zijn, dus de kosten voor een licentie worden sowieso gemaakt. Daarnaast zijn er diverse gratis alternatieven voor Excel boekhoudprogramma, zoals bijvoorbeeld Google Docs of het spreadsheet programma van Open Office. Wanneer je voor een van deze laatste opties kiest, kan het wel zijn dat de hulpmiddelen en websites die speciaal voor Microsoft Excel zijn geschreven voor jou niet werken.

Je administratie in het gratis boekhoudprogramma voor thuis

Er zijn op het internet verschillende sjablonen te vinden, waarin al een opzet in is gemaakt en je dus niet alles uit hoeft te zoeken. Mocht je een sjabloon vinden die past bij je wensen en organisatie, kan dit je veel tijd besparen. Zo kun je direct beginnen met je Excel boekhouding, zelfs thuis, maar kun je ook experimenteren met wat het beste bij jouw administratie of manier van werken past. Je administratie in Excel doen kan snel thuis en op het kantoor. 

Administratie in Excel is makkelijk zelf in te richten

Via een spreadsheet programma als Excel kun je zelf je eigen administratie inrichten. Natuurlijk moet je een beetje thuis zijn in het programma, maar zodra je je weg kent kan je je boekhouding naar eigen wens inrichten en blijf je in control. Met de (geavanceerde) mogelijkheden die Excel biedt kun je vervolgens je administratie laten meegroeien met je onderneming. Als je genoeg verstand hebt van macro's en formules is het mogelijk een compleet boekhoudprogramma op maat te maken.

Meegroeimogelijkheden met je bedrijf

Naar mate je meer leert over de functionaliteiten van een spreadsheet programma, kun je de Excel boekhouding steeds uitgebreider maken. Dat houd ook in dat je het gratis boekhoudprogramma Excel kunt laten meegroeien met je bedrijf. Ook voor complexe situaties is er meestal wel een oplossing mogelijk. Ook zaken als facturen opmaken, kilometerregistraties, voorraad bijhouden of een urenregistratie is prima mogelijk. En kom je er zelf niet uit, dan kun je altijd nog een cursus volgen of een oplossing op internet opzoeken.

Administratie Excel is op elk systeem te gebruiken

De meeste spreadsheet of Excel programma's zijn beschikbaar op zowel Windows, Linux als Apple (Mac) systemen. Dit houd in dat je je boekhouding kunt bijwerken op nagenoeg elk platform. Zelfs mobiele devices als smartphones en tablets hebben tegenwoordig een Excel programma. Met als voordeel dat je bijna overal je boekhouding kan bijhouden. Wil je meer weten over boekhoudpakketten op de Mac, klik dan op de link. Je boekhouding opzetten in Excel is voor iedereen weggelegd die tijd en energie willen steken in het opzetten van een administratie in Excel.

Gratis boekhoudprogramma Excel is een prima start om je boekhouding te doen!

Nadelen van een gratis boekhoudprogramma Excel

Het zelf kunnen inrichten van een Excel boekhouding is een voordeel, maar kan ook juist nadelig zijn.

Kennis van formules Excel is gewenst

Bij het gebruik van Excel heb je kennis van het programma en de noodzakelijke formules en macro's nodig. Bij de meeste boekhoudsoftware blijven dit soort formules achterwege en hoef je enkel de data in te voeren. De boekhoudsoftware doet de rest. Bereid je dus wel voor op het moeten aanleren en kunnen begrijpen van diverse formules. Gelukkig kunnen kant-en-klare voorbeeld Excel-sheets hier uitkomst bieden.

Gratis boekhoudpakketten als alternatief

Je kunt er voor kiezen om je boekhouding direct te beginnen in een van de (gratis) boekhoudsoftware alternatieven. Zodra je bedrijf gaat groeien, kunnen je wensen t.a.v. het boekhouden ook veranderen. Door nu al te gaan werken met het boekhoudpakket dat voldoet aan je toekomstige eisen, kun je in de toekomst tijd en energie besparen. Tijd die je beter in de kernactiviteiten van je bedrijf had kunnen stoppen. Zie ook het overzicht populaire boekhoudpakketten. Of je nu kiest voor een boekhoudpakket of een Excel boekhouding, basiskennis van boekhouden blijft belangrijk.

Administratie in Excel betekent alles zelf doen

Een ander nadeel ten opzichte van een boekhoudprogramma, is dat je geen support desk kan bellen om advies kan vragen wanneer er iets mis gaat. Daarnaast is hierdoor de kans op fouten groter en is het lastig om te controleren of alles klopt. Problemen zul je dus zelf moeten oplossen. Voor beginnende boekhouders kan dit reden zijn om toch met boekhoudsoftware te gaan werken.

Boekhouding opzetten in Excel kost (veel) tijd

Hoewel je kunt beginnen met voorbeeld sjablonen, kan het boekhouden in Excel evengoed erg veel tijd kosten. Zowel het aanleren van administratie Excel, als w.b.t. het onderhouden en laten meegroeien met je onderneming. Je zult de boekhouding moeten opzetten in Excel met een handige structuur, zodat het voor jou goed werkt. Het gratis boekhoudprogramma voor thuis vergt dus veel van je tijd en energie.

Automatische koppelingen niet mogelijk

Het kan zijn dat je werkt met een kassa systeem of webwinkel software (zie ook ons blog over een boekhoudpakket voor webwinkels. Deze systemen bieden in de regel weinig of beperkte ondersteuning voor een Excel boekhouding. Dit heeft tot gevolg dat een koppeling vaak niet mogelijk is en je met de hand de boekhouding moet bijwerken. Ook automatisch importeren van afschriften of gegevens van je (zakelijke) bankrekening is doorgaans niet mogelijk. Heb je deze koppelingen niet nodig, dan hoeft dit natuurlijk geen beletsel te zijn.

Conclusie gratis boekhoudprogramma Excel

Microsoft Office Excel is een van de meest gebruikte spreadsheetprogramma ter wereld. Het is dan ook niet gek dat het gratis boekhoudprogramma Excel door bedrijven erg veel wordt gebruikt als administratief systeem. Een volwaardige boekhouding opzetten in Excel vergt wel veel tijd en kennis. Dat is tegenwoordig niet meer nodig en veel bedrijven stappen dan ook over naar online boekhouden. Administratie Excel is zeker voor grotere partijen namelijk niet de meest productieve manier van de boekhouding doen.

Liever niet boekhouden in Excel?

Naast de gratis Excel template die je kunt downloaden, zijn er verschillende andere betere opties om te boekhouden als je administratie complexer wordt. Met een online boekhoudprogramma profiteer je optimaal van de al ingerichte grootboekrekeningen, die die alle berekeningen voor je uitvoeren. Het enige wat je zelf moet doen is je gegevens en facturen invoeren. En je hebt ook nog eens altijd de boekhouding bij je!  Kortom, wordt je administratie complexer doordat je meer facturen moet maken en verwerken? Met online boekhoudsoftware kun je jouw boekhouding snel en eenvoudig opzetten.

Populaire software

Rating:
Reviews: 434
Boekhouden
Rating:
Reviews: 79
Boekhouden
Rating:
Reviews: 67
Boekhouden
Steven Houkes - Webredacteur
Geschreven door:
Steven Houkes
Webredacteur

Steven is als online redacteur degene die de content van de websites creëert en waarborgt en in zijn blogs je wegwijs maakt in de materie van allerhande software. Hij heeft veel ervaring opgedaan als webredacteur bij RTV Noord en past deze journalistieke kennis toe bij het schrijven van zijn blogs. In zijn vrije tijd doet hij aan voetbal, wielrennen (alleen bij mooi weer) en koken. Heb je vragen? Mail gerust naar steven@appwiki.nl.

Steven Houkes - Webredacteur
Steven Houkes
Webredacteur

Leestijd 5 minuten

Up-to-date blijven?

Ontvang onze nieuwsbrief en blijf altijd op de hoogte van de nieuwste business apps!

  • Uitschrijven voor de nieuwsbrief is altijd weer mogelijk.

Verder lezen


jaarafsluiting-tips-experts.png

De beste jaarafsluiting tips van 4 boekhouding experts

De beste tips voor een goede jaarafsluiting van je boekhouding. Vier experts aan het woord, die jou op...

Iris Kluin - Online marketeer
Iris Kluin
Online marketeer
boekhouden_tijdbesparen(1).png

Hoe je van je boekhouding een genietmoment kunt maken

Tijd is geld en dat geldt zeker voor jou als ondernemer. Tijd is kostbaar en je kunt jouw tijd maar één...

Anne Hoekman - Online marketeer
Anne Hoekman
Online marketeer
boekhoudsoftware-selectie.png

Hoe kies ik in 7 stappen de boekhoudsoftware die bij me past?

Welke boekhoudsoftware past het best bij mij? Een stappenplan Of je nou net bent begonnen of al jaren...

Steven Houkes - Webredacteur
Steven Houkes
Webredacteur
Products