1. Blog
  2. Jaarafsluiting tips van boekhouding experts

De beste jaarafsluiting tips van 4 boekhouding experts

De tijd vliegt voorbij, dit betekent ook dat de jaarafsluiting en de aangifte inkomstenbelasting weer om de hoek komen kijken. Kortom: je moet je boekhouding op orde hebben. Maar hoe pak je dit het beste aan? Je wilt dit natuurlijk professioneel aanpakken en zorgen voor een correcte en nauwkeurige jaarafsluiting. Wij hebben vier experts gevraagd om hun beste adviezen voor een goede jaarafsluiting. 

In deze blog lees je de beste tips voor jouw jaarafsluiting van je boekhouding en inkomstenbelasting van de volgende vak experts;

Je wilt natuurlijk niet voor onverwachte verrassingen komen te staan, met een goede jaarafsluiting zorg jij ervoor dat je gelijk met een goede start aan het nieuwe jaar als ondernemer begint. 

Femke Hogema:

Ik geloof ten diepste dat je alleen dán een succesvol bedrijf kunt hebben, wanneer je zelf grip op cijfers hebt.
Arjan
Appwiki expert

    Femke Hogema: geeft 6 tips voor de aangifte inkomstenbelasting

    Femke Hogema is financieel adviseur van ibvoorzzp. Deze expert geeft de beste tips voor de aangifte inkomstenbelasting van afgelopen jaar. 

    Als je boekhouding op orde is en je vindt het leuk om de aangifte zelf te doen, dan levert dat vaak veel op. Behalve dat je bespaart op de kosten van de boekhouder, geeft het je ook onwijs veel inzicht in de financiële gezondheid van je bedrijf. In dit artikel krijg je 6 tips om te zorgen dat je de aangifte inkomstenbelasting zonder al te veel moeite de deur uit krijgt.

    Tip 1: Vraag uitstel aan

    Weet je niet zeker of het gaat lukken om de aangifte tijdig (voor 1 mei) te doen? Vraag dan uitstel aan. Dat kan vanaf 1 maart door middel van een telefoontje naar 0800-0543. Als je je burgerservicenummer bij de hand hebt, heb je binnen 1 minuut uitstel tot 1 september.

    Tip 2: Verzamel voor je begint!

    Het klinkt als een open deur. Dat je documenten eerst moet verzamelen. Maar de praktijk wijst uit dat veel ondernemers het invullen en verzamelen tegelijkertijd doen. Dat is niet efficiënt! Verzamel eerst alles wat je nodig hebt en ga dan pas van start.
    Wat je in ieder geval nodig hebt is:

    • Urenregistratie en kilometeradministratie
    • Balans en winst- en verliesrekening afgelopen jaar
    • Voorlopige aanslag inkomstenbelasting afgelopen jaar
    • Kopie laatste bankafschrift zakelijke rekening(en) en kopie bankafschrift(en) privé rekeningen(en) 1 januari afgelopen jaar 
    • Jaaropgave hypotheek en WOZ opgave
    • Fiscale informatie fiscaal partner
    • Betaalde premies AOV
    • Betaalde premies oudedagsvoorziening

    Tip 3: Hou rekening met de inkomensafhankelijke bijdrage zorgverzekeringswet

    Behalve dat we allemaal inkomstenbelasting moeten betalen, moeten we ook een inkomensafhankelijke bijdrage zorgverzekeringswet betalen. Het is een hele mond vol, maar het komt erop neer dat je twee blauwe enveloppen ontvangt. En de inkomensafhankelijke bijdrage zvw kan oplopen tot zo'n € 3.000. Het is een behoorlijke tegenvaller als je die over het hoofd had gezien. Hou er dus in je hoofd en in je cashflowplanning rekening mee! In tip 6 hoor je hoe je zelf berekent hoeveel jij moet reserveren voor de inkomensafhankelijke bijdrage zvw!

    Tip 4: Zet het geld apart

    Zet maandelijks geld apart zodat de blauwe envelop straks niet als een uiterst onaangename verrassing op de (digitale) deurmat ploft. Wil je weten hoeveel geld je iedere maand opzij moet zetten? Scroll dan snel naar tip 6!

    Tip 5: Ga na of je privékosten (deels) zakelijk kunt opvoeren

    Maak jij privé kosten waar je ook zakelijk baat bij hebt? Zoals je telefoon, de internetaansluiting, een vakblad waar je een abonnement op hebt? Dan kun je die kosten (deels) zakelijk opvoeren. Daarmee druk je de winst en daardoor betaal je minder belasting. Zo bespaar te toch al snel een paar honderd euro!

    Tip 6: Snap wat je doet en maak vooraf een globale berekening!

    Het doen van de aangifte zelf is in de basis een kwestie van ‘een formuliertje invullen’. Maar zo eenvoudig is het toch ook weer niet. Je moet wel weten wat je doet om de juiste vinkjes te kunnen zetten. Een verkeerd vinkje kan je zo een paar duizend euro kosten! Wij raden je dus aan om je vooraf te verdiepen in de aangifte inkomstenbelasting. Hoe werkt deze, waar moet je allemaal rekening mee houden en vooral: Hoe zorg je dat je geen geld misloopt!

    Om je hiermee te helpen, adviseren wij je de training ‘IB voor ZZP in 10 minuten’ te doen! Behalve dat je hiermee de aangifte kunt checken (en dat heeft veel ondernemers al duizenden euro’s opgeleverd!) weet je dankzij de training binnen 10 minuten hoeveel belasting je moet betalen. En dat geeft rust!

    Voor meer informatie en bestellen van deze training, kijk je op: https://financienvoorzzpers.nl/ib-voor-zzp-2018/ 

    Populaire boekhoudprogramma's

    Marcel Brust: geeft 10 tips om je boekhouding op orde te hebben!

    Marcel Brust is accountant, belastingadviseur en eigenaar van Brust.nl. Hij weet als geen ander hoe je een goede jaarafsluiting doet. 

    Welke maatregelen moet je bjvoorbeeld nemen om je boekhouding correct af te sluiten en een nieuw boekjaar te openen? En op welke trends en ontwikkelingen moet je letten, zodat je optimaal werkt en geen onnodige kosten maakt of tijd verspilt? Hier een top-10 voor de financiële boekhouding van een MKB onderneming van Marcel Brust.

    Tip 1: Boek en verwerk nog alle bank, giro en/of kasmutaties over het betreffende jaar.

    Controleer de eindsaldi van je bank en kas in je boekhouding met je banksaldo en eindsaldo van je kasboek.

    Tip 2: Check of de afschrijvingen over het jaar (in je afschrijvings- of MVA-staat) correct in je boekhouding geboekt zijn.

    Zorg dat de afschrijvingsstaat bijgewerkt is en goed aansluit op de eindbalans dit jaar/beginbalans volgend jaar. Controleer of je alle in dit jaar aangeschafte bedrijfsmiddelen (> 450 euro) in je afschrijvingsstaat hebt opgenomen.

    Tip 3: Check of je alle inkoop- en verkoopfacturen over dit jaar ingeboekt hebt.

    Check het totaal van je openstaande posten van je crediteuren en debiteuren met je balanspost debiteuren en crediteuren.

    Tip 4: Boek kosten en opbrengsten voor volgend jaar op de balanspost vooruitbetaalde kosten/vooruitontvangen opbrengsten

    Als je in dit jaar al via je bank of kas kosten betaald hebt of opbrengsten ontvangen hebt die bij het volgende jaar horen, dan boek je ze op de balanspost vooruitbetaalde kosten/vooruitontvangen opbrengsten. In het volgende jaar boek je ze vervolgens weer tegen op de betreffende kosten/opbrengsten rekeningen. Verwacht je in het volgende jaar nog kosten of opbrengsten die bij dit jaar horen dan boek je deze in dit jaar in de kosten/opbrengsten met als tegenrekening nog te betalen kosten/nog te ontvangen opbrengsten (ook overlopende posten).

    Tip 5: Als je voorraden hebt: waardeer de voorraden op de balans.

    Controleer ze met de werkelijk aanwezige voorraden (inventarisatie). Boek de incourante voorraden af.

    Tip 6: Handel de post ‘vraagposten’ af.

    Zorg dat alles geboekt wordt op een grootboekrekening en de post vraagposten leeggeboekt is.

    Tip 7: Check je ‘permanence’ boekingen

    Dit zijn maandelijks of kwartaalboekingen die periodiek terugkomen (bijv. huur, verzekeringen etc.). Neem indien nodig een post vooruitbetaalde bedragen of nog te ontvangen bedragen of vooruitbetaalde of nog te betalen kosten op in je eind/beginbalans (overlopende posten).

    Tip 8: Zorg dat je privé bijtelling van de auto is verwerkt (als dit van toepassing is)

    Check ook of ander privégebruik (en de btw hierover) verwerkt worden in je boekhouding (en in je specificatiestaat btw).

    Je btw-aangifte snel en gemakkelijk doen? Deze drie gouden tips helpen je!

    Ben jij al klaar om een boekhoudprogramma te kiezen? Lees hier welke stappen je moet nemen.

    Boekhoudprogramma's met elektronische btw-aangifte

    Tip 9: Check, check, dubbel check

    Bij sommige boekhoudpakketten is de jaarafsluiting definitief en kun je geen wijzigingen meer aanbrengen. Bij andere pakketten kun je nog correcties maken en/of meerdere boekjaren tegelijk open hebben. Beide systemen hebben voor- en nadelen. In alle gevallen is het raadzaam pas met een nieuw jaar te beginnen als alles correct verwerkt is.

    Tip 10: Verwerk het resultaat in je eigen vermogen/kapitaalrekening

    Bij de meeste boekhoudpakketten wordt de resultaat bij de jaarafsluiting automatisch verwerkt in je eigen vermogen/kapitaalrekening (privé, kapitaal etc.). Zo niet, doe dit alsnog begin volgend jaar met een journaalpost. In de beginbalans van het volgend jaar dient de winst/het verlies in het vermogen te zijn opgenomen. Dit geldt ook voor de rekeningen privéstorting en privé-opnames. Laat ze staan op de eindbalans van dit jaar (van belang voor de fiscale vermogensvergelijking in je aangifte van dit jaar). Deze kun je begin volgend jaar salderen en naar je vermogensrekening overboeken.

    Bart D. Frans: geeft 5 tips over fiscaal voordeel voor het einde van het jaar 

    Hierbij een aantal slimme fiscale tips van Bart Frans. Bart Frans is adviseur, accountant en ondernemerscoach bij Transparant Accountancy. Sommige zaken kunnen niet langer wachten, zegt hij! Helemaal wanneer je de boekhouding zelf doet, wees scherp op alle punten. 

    Tip 1: Waardeer onvolwaardige vorderingen, voorraden en bedrijfsmiddelen af

    Als er activa op de fiscale balans staan die een lagere waarde hebben, kan je deze afwaarderen binnen de grenzen van goed koopmansgebruik. Het afwaarderen van oninbare vorderingen, voorraden of bedrijfspanden kan je een flinke aftrekpost opleveren.

    Tip 2: Schenkingen & maak gebruik van jaarlijkse vrijstellingen

    Voor ouders - kinderen geldt een jaarlijkse schenkvrijstelling en de eenmalig verhoogde schenkvrijstelling. Deze verhoogde vrijstelling kan slechts eenmaal worden benut voor een kind dat tussen de 18 en de 40 jaar jong is. Deze eenmalig verhoogde vrijstelling kan worden verhoogd wanneer het geld wordt gebruikt voor de eigen woning of studie/ opleiding. Voor kleinkinderen geldt ook een jaarlijkse vrijstelling.

    Tip 3: Verlaag de grondslag in box 3

    De peildatum voor de grondslag van box 3 is 1 januari 2018. Je kunt deze grondslag verlagen door een aankoop en tevens betaling te doen van een goed dat niet tot de bezittingen behoort of waarvoor een vrijstelling geldt. Hierbij kan je denken aan de aanschaf van een auto (gebruiksgoederen) of het doen van een groene belegging. Een belastingschuld wordt in beginsel niet gerekend tot de schulden van de rendementsgrondslag van box 3. De grondslag in box 3 kan je dan ook verlagen door een belastingschuld voor het einde van 2018 te voldoen.

    Tip 4: Banksparen levert meer rendement op!

    Je zoekt natuurlijk naar de meest voordelige partij om je geld onder te brengen. Als je geld hebt dat je voorlopig niet hoeft te gebruiken en eigenlijk als spaarpot voor je pensioen wilt gebruiken, kun je beter banksparen. Het geld wat je in deze spaarpot stort is aftrekbaar als lijfrentepremie.

    Tip 5: Stel je investeringen uit of vervroeg je investeringen

    Houdt optimaal rekening met de schijven van kleinschaligheidsinvesteringsaftrek (KIA) door investeringen te vervroegen of juist uit te stellen.
     
    Je komt in aanmerking voor KIA wanneer je meer dan € 2.300 hebt geïnvesteerd. Het percentage KIA daalt naarmate je meer investeert.

    Ronald Arkema: geeft 5 tips voor een ontspannende start van het nieuwe jaar

    Dan tot slot, Ronald Arkema aan het woord. Ronald arkema is accountant bij Ficare. Hij geeft tot slot de laatste tips voor een correcte jaarafsluiting.

    De tijd gaat razendsnel. Trok je ontspannen de deur achter je dicht of leed je aan pre-vakantiestress afgelopen kerstvakantie? Goed organiseren is dé remedie om relaxed te gaan starten in het nieuwe jaar. Loop simpelweg deze checklist langs en je kunt met een gerust hart het nieuwe jaar van start gaan. Alvast veel plezier! 

    Tip 1: Neem de tijd om de balans op te maken over het afgelopen jaar

    Natuurlijk weet je allang hoe het jaarresultaat zich heeft ontwikkeld, dat is immers een routine- klus: je administratie staat immers als een huis …. toch?

    Stel jezelf de vraag waar je bedrijf nu staat. Wat zijn de belangrijkste trends en ontwikkelingen? Heb je de doelstellingen voor het afgelopen jaar gehaald? Welke factoren speelden een belangrijke rol bij de totstandkoming van het resultaat? Welke invloed hadden ze op je liquiditeit? Zijn het structurele trends of verwacht je voor het komend jaar andere ontwikkelingen? Door boekhoudsoftware aan te schaffen, kun je razendsnel de boekhouding bijhouden en onderhouden. 

    Hoe kun je tijd winnen op je boekhouding, neem een boekhouding app!

    Tip 2: Maak een budget voor het nieuwe jaar

    Vooruitzien is niet alleen regeren, maar geeft je ook weer (vernieuwde) focus en rust in je hoofd. Actualiseer je acties en plannen met wat je hebt geleerd over afgelopen jaar en vertaal ze in (financiële) gevolgen. Zo weet je nu al wat het volgende jaar kan gaan brengen! Geef duidelijk aan welke accenten gelegd moeten worden in de rapportages (waar ga je jouw onderneming nadrukkelijk op sturen)? Rapportages zijn geen ‘feestje van de financiële afdeling’, maar zijn bestemd voor jou!

    Tip 3: Wat vertelt de liquiditeitsprognose voor het komende jaar?

    Bezorgt je liquiditeitspositie je hoofdbrekens? Weet je hoeveel cash ‘vastzit’ in voorraden en debiteuren? Zullen jouw klanten rondom de kerstperiode weer slecht betalen? Met een liquiditeitsprognose ben je in staat de ontwikkelingen in je toekomstige liquiditeiten goed in kaart te brengen en actief te verbeteren. Misschien is dit wel de meeste essentiële tool om met een gerust gevoel van je vakantie te kunnen genieten: er is immers de komende maanden geen vuiltje aan de lucht!

    Tip 4: Blijf ook tijdens de vakantieperiode scherp op je creditmanagement

    Tijdens de vakantieperiode wordt er vaak trager betaald en de omzet is misschien ook niet op het hoogste peil. Juist nu moet je niet zelf verslappen in je aanmaningsproces. Jouw salarissen lopen gewoon door en juist die vervelende btw moet in januari worden betaald! Zorg daarom dat ook tijdens de vakantieperiode je creditmanagementproces goed blijft functioneren: strak en goed georganiseerd. En neem geen genoegen met antwoorden van je afnemers dat er niet betaald kan worden omdat de fiatteur op vakantie is. Afspraak is afspraak: ook tijdens de vakantieperiode!

    Tip 5: Agendeer de belangrijkste betalingen

    Waarom maken zo weinig bedrijven hier gebruik van? Betalingen geautomatiseerd inplannen is een simpele oplossing om niet tijdens je vakantie lastig te worden gevallen voor het accorderen van betaalbatches. Zet ze nu alvast klaar!
    Zo simpel kan het zijn …  

    Zorg ervoor dat je boekhouding altijd op orde is. Zo kun je in het nieuwe jaar nieuwe doelen stellen en gelijk goed beginnen in januari!

    Gerelateerde artikelen

    10 oktober 2023

    Hoe CRM software jouw verkopen een boost geeft

    Offerte Crm

    CRM software zorgt voor meer sales. De software biedt je efficiëntie en inzicht, maar maakt je ook effectiever in het verkoopproces.

    30 september 2023

    Administratie bijhouden als zzp'er?

    Administratie Boekhouding

    Je administratie en boekhouding bijhouden is niet altijd leuk. Maar wel heel belangrijk!

    10 december 2020

    Boekhouden in Excel of met boekhoudsoftware? Wat past bij jou?

    Excel Boekhouding

    Wat past bij jou? Boekhouden in Excel of met boekhoudsoftware? Ontdek in dit blog welke manier bij jouw bedrijf past.

    Appwiki is eenvoudig software kiezen voor:

    Dit is Appwiki

    Appwiki is het beginpunt voor bedrijfssoftware selectie. Wij geloven dat bedrijven met online tools en software slimmer, sneller en flexibeler zijn. En dus beter hun klanten kunnen helpen en beter concurreren in de markt.

    Appwiki werkt voor jou

    Appwiki experts adviseren jou bij software selectie. Jouw wensen en bedrijfsprofiel bepalen de meest geschikte software. We brengen onze kennis, informatie van leveranciers en data van gebruikers samen, zodat jij eenvoudig een selectie maakt en snel software vindt die bij je past. 

    En zo werkt Appwiki

    We brengen in je in contact met software aanbieders en ontvangen daarvoor een vergoeding. Adviseren we dan alleen aanbieders die betalen? Nee hoor, we adviseren alleen de aanbieders waarvan we zeker weten dat ze bij jouw bedrijf passen.

    Products