Boekhoudsoftware-vergelijken.nl Vind en vergelijk de beste bedrijfssoftware Klantbeoordeling: 9.1/10
zakelijke-rekening-blig.jpeg

Waarom je niet zonder zakelijke rekening kan met een online boekhoudpakket

Als ondernemer of zzp'er wil je vrijheid, doen wat je leuk vindt en bezig zijn met je passie. Aan administratieve werkzaamheden die ondernemen met zich meebrengt, zoals de boekhouding, verzekeringen en bankieren wil je zo min mogelijk tijd besteden.

Gelukkig zijn veel administratieve werkzaamheden tegenwoordig te automatiseren of vergemakkelijken met online boekhoudprogramma's. Denk bijvoorbeeld aan het automatisch herkennen van transacties door je boekhoudpakket, snel en eenvoudig facturen maken en versturen met een online boekhoudprogramma, automatisch betalingsherinneringen sturen en automatisch periodiek factureren. Ook met een zakelijke rekening bespaar je jezelf veel moeite en tijd, in dit artikel geven we je de voordelen van een zakelijke rekening.

Automatische koppeling met je boekhoudpakket

Wanneer alle zakelijke transacties via een aparte rekening lopen, kan je de transacties eenvoudig exporteren en inlezen in je boekhoudpakket. Nog makkelijker is een automatische koppeling, dan haalt het boekhoudpakket elke dag automatisch je banktransacties op. Je hoeft de transacties dan alleen nog te boeken. Veel boekhoudpakketten kunnen banktransacties zelfs herkennen aan de omschrijving en het bankrekeningnummer, waardoor er al boekingen worden voorgesteld. Je hoeft de voorgestelde boekingen dan alleen nog te accoderen en alle transacties en boekingen worden automatisch verwerkt.

Dit scheelt je heel wat administratief werk, maar is wel alleen mogelijk met een zakelijke rekening. Alle transacties worden namelijk geïmporteerd in het boekhoudpakket. Het probleem ontstaat dan dat ook privé transacties in het boekhoudpakket verwerkt worden en dat wil je natuurlijk voorkomen.

Privé en zakelijke transacties gescheiden

Het lijkt misschien makkelijker om zowel je privé transacties als zakelijke transacties via één rekening te laten lopen, omdat je dan geen gedoe hebt met meerdere bankpassen, verschillende inloggegevens en twee financiële jaaroverzichten. Echter, niets is minder waar.

Als privé en zakelijk door elkaar lopen, raak je al snel het overzicht kwijt en weet je niet hoe je er financieel voor staat. Daarnaast vormt je privégeld een buffer voor je zakelijke vermogen en dat wil je voorkomen. Inzicht in je financiële situatie is belangrijk om te weten waar je geld aan uitgegeven wordt. Dat inzicht behoudt je alleen als je alle zakelijke transacties scheidt van je privétransacties met een aparte zakelijke rekening.

Fiscaal voordeel

Het geld dat je op je zakelijke rekening staat, wordt niet belast in box 3 (inkomen uit sparen en beleggen). Tenminste, voor zover dit geen 'duurzaam overtollige liquiditeiten' zijn. Oftewel, al het geldt dat voortkomt uit je bedrijfsvoering en je nodig hebt voor bedrijfsvoering, wordt niet belast in box 3 als het op een zakelijke rekening staat. Met € 7000 op de zakelijke rekening, heb je de kosten van de zakelijke rekening er al uit vanwege het belastingvoordeel.

Tijdsbesparing

Kortom, alle bovenstaande voordelen besparen je een hoop tijd. Tijd die je aan je primaire werkzaamheden kunt besteden, aan je werkzaamheden die je leuk vindt en die je geld opleveren. Besteed je de boekhouding uit? Dan eisen vrijwel alle boekhouders dat je een zakelijke rekening hebt. Het scheelt namelijk een hoop werk voor de boekhouding, terwijl een rekening maar een paar euro in de maand kost.

Afhankelijk van de bank, betaal je voor een zakelijke rekening rond de € 5 tot € 15 per maand. Sommige banken hebben variabele kosten voor transacties afgeschaft, waardoor je alleen nog een vast maandelijks bedrag betaald. Wil je een zakelijke rekening openen, dan is het verstandig om rekeningen van alle banken met elkaar te vergelijken. Er zijn namelijk meer dan 10 aanbieders in Nederland en er zit behoorlijk wat verschil tussen banken in vaste kosten, variabele kosten en mogelijkheden van bankrekeningen.

Populaire software

Rating:
Reviews: te weinig reviews
Boekhouden
Rating:
Reviews: 434
Boekhouden
Rating:
Reviews: 5
Boekhouden
Webredactie Appwiki
Geschreven door:
Appwiki
Webredactie Appwiki

De redactie van Appwiki houdt je op de hoogte van alle ins en outs op het gebied van bedrijfssoftware.

Appwiki webredactie
Appwiki
Webredactie Appwiki

Leestijd 5 minuten

Up-to-date blijven?

Ontvang onze nieuwsbrief en blijf altijd op de hoogte van de nieuwste business apps!

  • Uitschrijven voor de nieuwsbrief is altijd weer mogelijk.

Verder lezen


jaarafsluiting-tips-experts.png

De beste jaarafsluiting tips van 4 boekhouding experts

De beste tips voor een goede jaarafsluiting van je boekhouding. Vier experts aan het woord, die jou op...

Iris Kluin - Online marketeer
Iris Kluin
Online marketeer
boekhouden_tijdbesparen(1).png

Hoe je van je boekhouding een genietmoment kunt maken

Tijd is geld en dat geldt zeker voor jou als ondernemer. Tijd is kostbaar en je kunt jouw tijd maar één...

Anne Hoekman - Online marketeer
Anne Hoekman
Online marketeer
boekhoudsoftware-selectie.png

Hoe kies ik in 7 stappen de boekhoudsoftware die bij me past?

Welke boekhoudsoftware past het best bij mij? Een stappenplan Of je nou net bent begonnen of al jaren...

Steven Houkes - Webredacteur
Steven Houkes
Webredacteur
Products