1. Boekhouding
  2. Begrippen
  3. Wat is de voorraad?

Wat is de voorraad?

De voorraad is de hoeveelheid goederen waarover direct beschikt kan worden om te verkopen, te leveren of om te gebruiken bij de productie. Goederen in bewerking ofwel halffabricaten vallen hier ook onder. Het hebben van voorraad heeft zowel voordelen als nadelen.

Wat zijn de voordelen van voorraad?

  • Wanneer de voorraad toereikend is kan hierop teruggevallen worden wanneer er onverwacht meer verkocht wordt. Hierdoor hoeft er geen 'nee' verkocht te worden.
  • Soms zijn bepaalde goederen maar beperkt in te kopen gedurende het jaar, het is daarom handig om hier rekening mee te houden en extra in te slaan. Denk hierbij aan seizoensproducten als aardbeien.
  • Wanneer er een prijsstijging verwacht wordt, kan er alvast extra ingekocht worden om geld te besparen.

Wat zijn de nadelen van voorraad?

  • Alle voorraad moet opgeslagen worden, waardoor er opslagruimte betaald zal moeten worden
  • Over het geld waarmee je de voorraad hebt aangeschaft kan niet meer beschikt worden en zal geen rente over verkregen worden.
  • Er kan schade ontstaan aan de opgeslagen producten, of het kan gestolen worden. Deze producten zijn wel betaald, maar kunnen niet meer omgezet worden in geld omdat ze niet meer bruikbaar zijn.

Hoe kan ik mijn voorraad beheren?

Er zijn drie voorraadbeheer methoden die veel gebruikt worden. Just In Time (JIT), Last in First out (LIFO) en First in First out (FIFO).

  • Just in Time: met deze methode wordt ervoor gezorgd dat de productie en levering goed op elkaar afgestemd is. Alle producten worden geleverd wanneer het product ook echt nodig is. Dit voorkomt hoge voorraadkosten, maar zorgt ook voor gevaar wanneer er meer verkocht wordt dan verwacht.
  • Last in First out: met deze methode worden de producten die als laatst binnengekomen zijn als eerste verkocht. Deze methode wordt veel gebruikt bij bedrijven met een hoge doorloopsnelheid.
  • First in First out: Deze methode wordt gebruikt door bedrijven die verse producten verkopen. De houdbaarheidsdatum kan verlopen bij deze producten, dus het is zaak om de oudste producten als eerst te verkopen. Deze methode zie je veel bij supermarkten.

Hoe verwerk je voorraad in de boekhouding?

Er zijn verschillende manieren om voorraad op te nemen in de administratie. Het is mogelijk om dat een keer per jaar te doen met een voorraadmutatie. Daarnaast is het mogelijk om voorraad te boeken bij de in- en verkoop. Hoe groter de organisatie, hoe lastiger het is om om de voorraad accuraat bij te houden. Dat is de reden dat veel bedrijven ervoor kiezen om gebruik te maken van boekhoudsoftware. Met deze software kan eenvoudig ingevoerd worden wat er ingekocht en verkocht is, waardoor er een goed overzicht is en de voorraad op een degelijk niveau gehouden kan worden.

Meer weten over voorraad en de boekhouding

Vergelijk dan eens onze top 10 boekhoudpakketten op functionaliteiten, mogelijkheden en prijzen. En wil je meer inhoudelijk leren over boekhouden? Dan raden wij onze boekhoudcursus aan. In onze gratis cursus boekhouden leer je onder andere:

  • Hoe je eenvoudig een boekhouding opzet?
  • Welke checks je regelmatig moet doen?
  • Wat de belastingregeltjes zijn waarmee je rekening moet houden?
  • Hoe hou je de boekhouding efficiënt bij?
  • Hoe je op een boekhouder bespaart?

Kortom, in de cursus vind je alle antwoorden om volledige controle te krijgen op jouw boekhouding. Download de cursus gratis!

Download gratis

Dit is Appwiki

Appwiki is het beginpunt voor bedrijfssoftware selectie. Wij geloven dat bedrijven met online tools en software slimmer, sneller en flexibeler zijn. En dus beter hun klanten kunnen helpen en beter concurreren in de markt.

Appwiki werkt voor jou

Appwiki experts adviseren jou bij software selectie. Jouw wensen en bedrijfsprofiel bepalen de meest geschikte software. We brengen onze kennis, informatie van leveranciers en data van gebruikers samen, zodat jij eenvoudig een selectie maakt en snel software vindt die bij je past. 

En zo werkt Appwiki

We brengen in je in contact met software aanbieders en ontvangen daarvoor een vergoeding. Adviseren we dan alleen aanbieders die betalen? Nee hoor, we adviseren alleen de aanbieders waarvan we zeker weten dat ze bij jouw bedrijf passen.

Products