Boekhoudsoftware-vergelijken.nl Vind en vergelijk de beste bedrijfssoftware Klantbeoordeling: 9.1/10

Online boekhouden? Vind een boekhoudprogramma voor je online boekhouding

Wil jij beginnen met online boekhouden? Ben je op zoek naar een online boekhoudprogramma? Probeer dan eens gratis één van deze Nederlandse aanbieders. Op deze pagina vind je een groot deel van de Nederlandse software voor een online administratie. Gebruik de filters aan de linkerkant van deze pagina om het boekhoudprogramma te vinden die bij je past. Vervolgens kun je gratis starten met online boekhouden!

Wat is online boekhouden?

Wat is online boekhouden? Het woord zegt het al, het is het bijhouden van je administratie online. Dit kan met een online boekhoudprogramma. Online boekhouden heeft een aantal grote voordelen. Op deze pagina staan de voordelen op een rijtje. Wellicht dat jij ook een boekhouding in de cloud gaat opzetten.

De voordelen van online boekhouden op een rij

Overal toegang tot je online boekhouding

Het belangrijkste voordeel van een oBoekhouding in de cloud is boekhouden met veel voordelennline boekhoudprogramma is dat je overal toegang hebt tot je boekhouding. Als je maar een internetverbinding hebt. Ben je ziek thuis of moet je naar het buitenland? Ben je onderweg en belt iemand met een vraag over een factuur? Op de hoogte blijven van de financiële situatie van je bedrijf is met een online administratie geen probleem meer. Online boekhouden zorgt dat je 24/7 op de hoogte bent. 

Om van dit voordeel te profiteren is het wel van belang dat het boekhoudprogramma via de internet browser te benaderen is. Sommige aanbieders, zoals bijvoorbeeld UNIT4, bieden online toegang aan via een speciale client. Via deze weg is het boekhoudprogramma lastiger te benaderen.

Feit blijft uiteraard dat het online benaderen van een omgeving makkelijker is dan boekhouden in Excel. Boekhouden in Excel is handig voor ondernemers die een kleine boekhouding hebben. Wanneer de bedrijfsvoering groeit en het aantal processen toeneemt, is het bijhouden van je boekhouding in Excel niet ideaal.

Eenvoudige koppeling van je online boekhouding met belastingdienst, kassa, bank, webwinkel etc.

Integratie en koppeling met systemen van de Belastingdienst, KvK of webwinkel gaat een stuk makkelijker via een webapplicatie. Dit komt doordat dit soort systemen zelf ook online beschikbaar zijn. De meeste boekhoudpakketten bieden dan ook diverse (automatische) koppelingen. Bijvoorbeeld het online boekhouden koppelen met banken en andere diensten van derden. Een boekhoudpakket wordt hierdoor veel completer qua mogelijkheden. Bankmutaties zullen automatisch worden bijgewerkt in je administratie online. Zo bespaar je weer meer tijd op je boekhouding.

Eenvoudiger mailen van facturen, aanmaningen met je administratie online etc.

Met de opkomst van applicaties wordt het voor softwarebouwers ook steeds makkelijker goede e-mailfunctionaliteiten te integreren. Waar je voorheen een boekhoudprogramma nog moest koppelen aan bijvoorbeeld Outlook en adresbestanden, kun je nu met een klik op de knop direct een factuur uit het online boekhoudprogramma versturen. Dit komt mede doordat - bij een webapplicatie - het boekhoudprogramma en de mailserver doorgaans op dezelfde server worden geïnstalleerd. Daarnaast worden de meeste e-mails geschreven in HTML. Dit is één van de talen waarin de meeste webapplicaties worden geschreven. De interactie tussen software en e-mail is dus een stuk volwassener geworden. Dit maakt mailen van facturen of andere e-mails een stuk gemakkelijker. Ook blijft je administratie online up-to-date doordat alle systemen gekoppeld zijn. E-mails sturen vanuit het online boekhouden wordt steeds gemakkelijker.

Gemakkelijker delen van (financiële) informatie van je online boekhouding

Een van de voordelen van online boekhouden is het overal toegang hebben. Dit maakt het delen van informatie makkelijker. Er zijn geen moeilijke netwerk verbindingen of constructies nodig om partijen als de accountant of boekhouder te laten meekijken. Met meerdere gebruikers tegelijkertijd inloggen is geen probleem. Ook printen van financiële gegevens is nauwelijks meer nodig. Je geeft de andere partij gewoon toegang tot je boekhouding. Veel online boekhoudprogramma's hebben zelfs speciale meekijkaccounts voor boekhouder of accountant. 

Geen zware systeemeisen nodig bij je boekhouding in de cloud

Zoals we in de inleiding reeds hebben vermeld, heb je doorgaans alleen een browser nodig om een online boekhoudprogramma te kunnen gebruiken. Zoals bijvoorbeeld FireFox, Chrome of Internet Explorer. De schermen van een online administratie zijn in feite webpagina's, die door de browser worden geïnterpreteerd en weergegeven. Deze pagina's worden op de server dynamisch gegenereerd door de achterliggende software. Het 'zware' werk wordt dus hoofdzakelijk op de webserver gedaan.

Je boekhouding op meerdere systemen te gebruiken

Wanneer je een online boekhoudprogramma gebruikt dat via de browser te benaderen is, kun je je boekhouding op bijna elk systeem bekijken. Het maakt dan niet uit of je in een Linux, Windows, Android of Mac omgeving werkt. Werk je thuis met een Mac en zakelijk Online boekhouding kent veel voordelenmet Windows? Geen probleem. Dit houd je flexibel en zorgt er voor dat je kan boekhouden met de omgeving die het beste bij jou past zonder dat dit ten koste gaat van je online administratie.

Zelf backups maken niet nodig bij het online boekhouden

Dagelijks (handmatig) backups maken is niet meer nodig. Alle gegevens staan in databases op de server. Een goede (server)hosting provider heeft zijn servers dubbel uitgevoerd en maakt dagelijks backups. De backups worden daarnaast veilig opgeslagen, zodat je boekhouding in de cloud ook bij calamiteiten beschikbaar blijft. Meestal staan de servers in een speciaal ingericht datacentrum. Uiteraard is het slim ook zelf af en toe een backup te maken, wanneer je boekhoudsoftware dit mogelijk maakt. Zo raak je nooit gegevens van het boekhouden kwijt. 

Altijd en sneller de laatste versie

De softwareuitgever kan het online boekhoudpakket vaak in zijn geheel bijwerken, voor alle gebruikers in één keer. In tegenstelling tot offline software, dat vaak handmatig moet worden bijgewerkt, is online boekhoudsoftware dus meestal snel voorzien van de laatste versie. Zelf je boekhoudprogramma updaten is niet meer nodig. Het updaten wordt door de uitgever meestal verwerkt in de maandelijkse kosten. Je hebt dan ook veel minder last bij het online boekhouden van veranderingen in (BTW-)tarieven of t.a.v. wet- en regelgeving. Bij offline boekhoudprogramma's duurt het in de praktijk vaak veel langer voordat er een update is en de versie op jouw pc is bijgewerkt. Je boekhouding in de cloud is op dit vlak dus ook altijd up-to-date.

Beter schaalbaar

Traditionele (offline) boekhoudsoftware is meestal gebonden aan één computer of systeem, waardoor uitbreiden lastig kan zijn. Online boekhoudsoftware is vaak gemakkelijk uit te breiden met allerlei modules. Hiervoor hoef je niet allerlei updates te installeren, maar kun je deze eenvoudig laten aan- of uitzetten door de uitgever. Op die manier kan je boekhoudprogramma makkelijk meeschalen met je bedrijf. Denk bijvoorbeeld aan nieuwe functionaliteiten of extra gebruikers en administraties. De boekhouding in de cloud kan door de gehele werkvloer worden bijgewerkt, die jij ertoe bevoegd. Op deze manier kan iedereen boekhouden en de administratie online bijwerken waar nodig is. 

Goedkoop / lage maandelijkse kosten

Voor de meeste online boekhoudpakketten betaal je maandelijks slechts enkele tientjes. Afhankelijk van de functionaliteiten die je wilt gebruiken voor het online boekhouden, kun je voor minder dan €10 per maand volwaardig online boekhouden. Ook een hoge eenmalige investering voor de aanschaf is doorgaans niet nodig. Dit in tegenstelling tot een offline softwarepakket. Soms moeten er bij een online boekhoudprogramma wel hostingkosten worden betaald.

Betere samenwerking mogelijk

Dankzij het 'boekhouden in de cloud' kun je financiele gegevens, documenten, rapportages en aangiften efficient delen met je boekhouder of accountant. Het samenwerken met je financiele adviseur wordt dan een stuk makkelijker. Dit scheelt tijd en geld. Hoeveel hulp bij een boekhouding je krijgt bepaal je zelf door de juiste afspraken te maken. Ook de samenwerking met andere mensen in je bedrijf of organisatie is een stuk makkelijker met een online boekhoudprogramma.

Kom je er zelf niet uit. Dan is het via sommige boekhoudprogramma's zelfs mogelijk om op afstand op je scherm mee te kijken en zelfs even de bediening over te nemen. Je ziet dan op het scherm precies wat de ander doet.

Online boekhoudsoftware is veilig

Bij het gebruik van een offline boekhoudprogramma is het erg belangrijk dat de PC waar het programma op draait goed is beveiligd. Als ondernemer zul je dus regelmatig de laatste updates op je systeem moeten installeren. Bij een online boekhoudprogramma is dit minder belangrijk.

Een online boekhoudprogramma is veilig, omdat de beveliging in handen is van de uitgever. In veel gevallen heeft de uitgever de beveiliging zelfs uitbesteed aan professionals, bijvoorbeeld aan een hostingbedrijf. Je hoeft dus zelf geen updates te installeren. De leverancier test en installeert updates in één keer voor alle gebruikers. Jouw gegevens zijn voor de aanbieder van je boekhoudprogramma ontzettend belangrijk, ze zullen dus veel energie steken in het beveiligen van de servers. Op deze manier is het online boekhouden veilig en betrouwbaar en is je administratie online niet in gevaar. 

Voordelen van een online boekhoudingOnline administratie bijhouden is voordelig

Er zitten erg veel voordelen aan het werken met een online boekhoudprogramma. Altijd, overal en op elk systeem toegang tot je boekhouding in de cloud hebben zorgt er voor dat je beter kan samenwerken en dat je boekhouding meegroeit met je bedrijf en beter is beveiligd. Het is dan ook niet gek dat de meeste uitgevers van boekhoudsoftware zijn over gestapt op een online versie. Ben je op zoek naar een boekhoudprogramma? Bekijk alle boekhoudpakketten.

Online boekhouden

De conclusie is makkelijk: online boekhouden is goed voor jou en voor je onderneming. Omdat er steeds meer aanbieders van en oplossingen voor online boekhoudpakketten zijn is er altijd wel een pakket die aansluit bij jouw wensen. Begin daarom vandaag nog met je boekhouding online en start met een gratis proefabonnement!

Boekhouden is voordelig online

In dit artikel zagen we dat er erg veel voordelen zitten aan het werken met een online boekhoudprogramma. Altijd, overal en op elk systeem toegang tot je boekhouding hebben zorgt er voor dat je beter kan samenwerken en dat je boekhouding meegroeit met je bedrijf en beter is beveiligd. Het is dan ook niet gek dat de meeste uitgevers van boekhoudsoftware zijn overgestapt op een online versie. Ben je op zoek naar een boekhoudprogramma? Wij adviseren je dan in ieder geval te kiezen voor een online versie. Met een online boekhouding ben je klaar voor de toekomst. Je zult tijdbesparen met je administratie online. 

Gratis boekhouding bijhouden in een online boekhoudprogramma

Wil je gratis of goedkoop online boekhouden? Dan kun je ook al eerst kiezen voor een gratis versie van boekhouding in de cloud. Er zijn een aantal aanbieders die een gratis boekhoudpakket aanbieden. Deze is niet voorzien van veel functies, dus wellicht dat je over moet stappen op een goedkoop online boekhouden methode. Vaak hebben software aanbieders een proefperiode van een maand. Op deze manier kun je ook goed kennis krijgen van het online boekhoudprogramma. Je administratie online regelen kan dus vrij goedkoop, maar dan heb je niet alle mogelijkheden. Kies je voor een betaalde versie dan zul je je boekhouding bijhouden met meerdere mogelijkheden. Het is het proberen waard!

Products